onsdag 4. mars 2015

Matteuspasjonen i Stockholm fredag 13 mars
Johann Theile var en av de viktigste nordtyske komponistene under barokken, men er i dag nærmest glemt. Theile var den som innviet Tysklands første operahus i 1678 med operaen Adam und Eva, oder Der erschaffene, gefallene und auffgerichtete Mensch. Theile var særlig kjent for sine sakrale komposisjoner, og blant hans største verker finner vi Passio nach dem Heiligen Evangelisten Matthäo. Å fremføre pasjonstekstene musikalsk ble en spesialitet på 1600-tallet i de tysktalende delene av Europa, særlig de lutherske. 

Theile følger i sin pasjon fra 1673 den tradisjonelle utformingen av en pasjon, men fornyer genren ved å inkludere arier med tekster som ikke stammer fra Bibelen. Disse ariene kommenterer historien, og tilfører et nytt emosjonelt nivå. Theile var den første til å bruke dette elementet, som senere utvikles, og som vi kjenner best i J. S. Bachs pasjoner. 

Vokalensemblet Calliophon vil i samarbeid med kammermusikkensemblet LinGon presentere Johann Theiles Matteuspasjon. Solister er Michael Axelsson – evangelist og Johannes Liedbergius – Jesus.

Verket framføres også på Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival 17.mars 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar